Tańce żydowskie – Warsztaty z tańców żydowskich

Prowadzenie: Marta Pietruszka

Zajęcia z tańców żydowskich prowadzi Marta Pietruszka, choreografka i pedgagożka, związana z Krakowem. Celem warsztatów z tańców żydowskich jest poznanie kultury żydowskiej poprzez udział w jej tanecznych przejawach, integracja uczestników oraz przybliżenie im części związanej z performatywnym spacerem w przestrzeniach dawnego getta.  Podczas warsztatów powstanie partytura działań ruchowych, przygotowujących uczestników do wydarzenia społeczno-artystycznego spaceru.

Zapraszamy uczestników w każdym wieku, udział w warsztatach jest bezpłatny.

Bardzo mile widziani uczestnicy w wieku senioralnym.

fot. Katarzyna Machniewicz

Marta Pietruszka - przygodę z tańcem rozpoczęła w latach 80., w Studenckim Teatrze Tańca „Kontrast” działającym w Krakowie. Obok niej działały tam wówczas między innymi Iwona Olszowska czy Katarzyna Skawińska. Pietruszka została wówczas także członkinią eksperymentalnego zespołu teatralnego Teatr 38, działającego przy Klubie pod Jaszczurami.

Była współzałożycielką (wespół z Iwoną Olszowską) Eksperymentalnego Studia Tańca EST. W 1998 roku razem z Olgą A. Marcinkiewicz założyła Teatr Gestu i Ruchu. Współpracowała także stale z Gdańskim Teatrem Tańca Mellissy Monteros i Wojciecha Mochnieja. Brała udział w projektach Śląskiego Teatru Tańca. Wykładała na krakowskiej PWST, od 1993 roku prowadzi stałe zajęcia w Staromiejskim Centrum Kultury Młodzieży na Kazimierzu. Była wychowawczynią całego pokolenia krakowskich tancerzy, zarówno amatorów, jak i tych, którzy przedostali się do profesjonalnego obiegu. W SCKM prowadziła również Scenę Tańca Współczesnego – cykliczny program prezentacji zarówno grup amatorskich, jak i kameralnych projektów ze sceny zawodowej. Zamiłowania: taniec żydowski i polskie tańce ludowe.