- performatywny spacer i performance site specific w przestrzeni miejskiej”

„Spacer performatywny i performance site specific w przestrzeni miejskiej” to projekt artystyczny odnoszący się do antropologii miasta i przedwojennej wielokulturowej historii Częstochowy. Przed wojną mieszkało tu ponad 40 tysięcy Żydów Częstochowian. Tworzyli bardzo silną społeczność, intensywnie uczestniczyli w życiu miasta, wpływając na rozwój kulturalny, ekonomiczny i handlowy. Celem projektu jest upamiętnienie dawnych mieszkańców miasta i odniesienie do antropologii miasta i jego pamięci: Co miasto i jego mieszkańcy pamiętają dziś, kiedy w przestrzeni miasta nie zostały wyraźne symbole (budynki, instytucje) ? Co zatem zostało w tkance miasta i pamięci mieszkańców, co przypomina o przeszłej wielokulturowej historii miasta, a w niej obecności Żydów? Poprzez nasz projekt pragniemy symbolicznie zrekonstruować obraz przedwojennej Częstochowy i zobaczyć miasto jako palimpsest. W czasie projektu zorganizujemy spacer performatywny po części Starego Miasta, w której przede wszystkim mieszkali Żydzi. Spotkamy się przy Muzeum Żydów Częstochowian, przejdziemy wspólnie ulicami Strażacką, Garncarską, Graniczną, Nadrzeczną, Mirowską, Placu Bohaterów Getta, dalej Warszawskiej, Wilsona i Garibaldiego i akcentując cztery przestrzenie: Plac Willenberga, Stary Rynek, Placu Bohaterów Getta oraz plac przy obecnej filharmonii, w której konstrukcji skrywa się nowa synagoga. W ten sposób pragniemy przypomnieć miejsca, powiązane z historią Żydów. Chcielibyśmy, by pamięć o nich była żywa, by stanowiła jedną z ważnych narracji o mieście. W spacerze biorą udział tancerze i tancerki z Krakowa, Łodzi, Warszawy, Tarnowskich Gór, Zielonej Góry, uczennice ze Społecznej Szkoły Baletowej Urszuli Brylewskiej w Częstochowie oraz uczestniczki i uczestnicy ze Stowarzyszenia Częstochowski Uniwersytet Trzeciego Wieku. Artystom i widzom będzie towarzyszył przewodnik z Muzeum Żydów Częstochowian, który poprzez swoją opowieść przybliży pamięć i historię rekonstruowanych miejsc.

Taniec / improwizacja / tradycyjne tańce żydowskie mają posłużyć za uniwersalny język łączący różne grupy, kultury, nacje w jednym miejscu. Pragniemy stworzyć widowisko przyciągające uwagę, ale i refleksję zgromadzonych widzów, jak i przypadkowych mieszkańców poruszających się po mieście.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Taniec”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca.

Projekt "Pamięć miasta - performatywny spacer i performance site specific w przestrzeni miejskiej" jest dofinansowany ze środków Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny w Polsce.

Projekt jest współfinansowany ze środków Stowarzyszenia Związek Artystów Scen Polskich oraz Spectacle Vivant en Bretagne.

Projekt „Muzyczne re-transmisje. Tworzenie mostów kulturalnych w relacjach środowisk muzycznych Polski i Norwegii” realizowany w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki” w ramach MF EOG 2014 – 2021.

Festiwal odbywa się pod honorowym patronatem Stowarzyszenia Związku Artystów Scen Polskich.